Krista Kosonen -
Jussilla palkittu huippunäyttelijä
Kuinka selvitä paniikkikohtauksesta kesken esiintymisen tai miten komediaa näytellään?
Näyttelijän työ on prosessi, jossa opitaan koko elämän ajan. Mitkä ovat näyttelijän tärkeimmät työkalut? Miten näyttelijän identiteetti rakentuu ja miten oppia sietämään epävarmuutta ja epäonnistumisia nauttien samalla näyttelemisestä. Tällä kurssilla Krista Kosonen kertoo omia näkemyksiä näyttelijän työstä ja opettaa sinulle äänenkäyttöä, kehollisuutta ja esiintymistä.

Krista Kosonen
19 luentoa
3h 39min
Klikkaa tÀstÀ tutustuaksesi kurssin sisÀltöön
Kurssin sisältö:
1 - Näyttelijän identiteetti
Tällä kurssilla Krista avaa mitä taide merkitsee hänelle ja mikä on sen tarkoitus. Hän jakaa näkemyksensä näyttelijän kehollisuudesta ja siitä miten keho liittyy mieleen sekä avaa ajatuksiaan esiintymisjännityksestä.
2 - Esiintymisjännityksen voittaminen
Kurssilla Krista kertoo kuinka esiintymisjännityksen voi voittaa ja mikä auttaa esiintymisjännitykseen. Kuinka käyttää mielikuvia esiintyessään ja esiintymiseen valmistautumisessa.
3 - Intohimon löytäminen ja näyttelijän tärkeimmät työkalut
Kristan kertoo omasta teatteri taustastaan ja urastaan näyttelijänä. Krista kokee tärkeäksi omata kyky samaistua ja olla empaattinen. Kristan mielestä näyttelijän tärkeimmät työkalut ovat hyvä mielikuvitus ja tarinat. Krista puhuu tekstinkäsittelyn merkityksestä näyttelijän työssä. Näyttelijäntyössä tärkeää on sanojen ilmaiseminen. Lukeminen ja tekstinkäsittely ovat näyttelijän tärkeimmät työkalut, jotka kehittävät mielikuvitusta. Krista kertoo oman intohimonsa löytymisestä ja kannustaa menemään sitä kohti.
4 - Miksi juuri näyttelijäntyö
Tarinankerronnan tärkeys. Miksi Kristasta on tullut näyttelijä? Krista kertoo mikä on hänen mielestään parasta näyttelijäntyössä. Hän kokee näyttelijäntyössä parhaimmaksi asiaksi sen, kun saa esittää jotain toista. Krista kokee näyttelijäntyön olevan ryhmätyötä, koska yksin ei voi näytellä, ja näyttelijäntyössä ei toimi “minä yksin” -mentaliteetti. Hän kehottaa olemaan kiinnostunut siitä mitä ympärillä tapahtuu - vastanäyttelijä tekee sinusta mielenkiintoisemman. Näyttelijä tarvitsee myös ohjaajaa.
5 - Mitä on hyvä näyttelijyys - Millainen on hyvä esiintyjä
Krista puhuu luennolla esiintymisestä ja esitelmän pitämisestä. Hän kehottaa pyytämään apua ja miettimään mihin keskittymisen esiintyessään suuntaa. Krista kertoo mistä näyttelijäntyössä on hänen mielestään kyse ja siitä, mikä auttaa esiintyjää olemaan hyvä. Mieti esiintymiseen valmistuessasi tärkeimmät pointit joiden haluat tulevan esille ja niiden pitää olla mielessäsi kirkkaana. Krista kehottaa ajattelemaan sitä, mitä olet välittämässä. Krista puhuu myös luennolla siitä, miten voi harjoitella esiintymispelosta pois. Kaikessa voi kehittyä ja kaikkea voi harjoitella. Karismaa voi myös opetella. Mitä asiaa olet välittämässä yleisölle, keskity siihen. Krista kertoo mitä ja millaista on mielenkiintoinen esiintyminen.
6 - Ohjaajan merkitys näyttelijälle
Krista puhuu luennolla siitä kuinka on olemassa hyvin erityyppisiä näyttelijöitä. Kristalle itselleen ohjaaja on tosi tärkeä työkaveri, mutta millainen on hyvä ohjaaja? Ei ole yhtä oikeaa vastausta, mutta Kristan mielestä hyviä ohjaajia yhdistää intohimo ja rakkaus työtä ja näyttelijää kohtaan. Hyvä ohjaaja antaa vastuuta ja luottoa näyttelijälle. Krista kertoo kuinka ohjaaja on näyttelijöiden esimies, jonka tehtävä on tehdä työstä merkityksellistä ja mielekästä. Hänen kokemustensa mukaan hyvä ohjaaja on myös rehellinen näyttelijälle ja auktoriteettia näyttelijää kohtaan pitää olla. Kristan kokemusten mukaan ohjaajan tehtävä on myös saada näyttelijä tuntemaan olevansa turvassa, koska jotta joku asia voi menestyä taustalla on oltava yhteen hiileen puhaltaminen ja rakkaus. Mitä menestys on Kristan mielestä? Hänen mukaansa menestys tulee yhteistyöstä ja hyvästä johtamisesta. Kristan mielestä huono piirre ohjaajassa on väliinpitämättömyys.
7 - Hyvä ohjaaja on myös hyvä johtaja
Tällä luennolla Krista puhuu siitä kuinka hyvään johtajuuteen kuuluu kaikkien työryhmässä olevien ammattitaidon kunnioitus. Kommunikointi, kunnioitus, luottamus → hyvä johtaja → hyvä ohjaaja. Kunnioitus näyttelijän osaamista kohtaan on tärkeintä. Pitää pystyä kommunikoimaan suoraan ja kertoa, jos joku ei ohjaajan mielestä toimi. Pitää pystyä puhumaan ongelmista, koska se ei ole henkilökohtaista. Kristan mielestä hyvä johtajuus on ongelmanratkaisukykyä. Hän puhuu luennolla siitä kuinka teatteria tai elokuvaa tehdessä ollaan tekemässä työtä yhteistä päämäärää kohti, jolloin kieli pitää olla rehellistä ja suoraa, jotta saadaan kaikkein paras lopputulos.
8 - Näyttelijän kehollisuus
Krista kertoo luennolla näyttelijän kehollisuudesta – Keho, ääni ja omat kasvot ovat näyttelijän työvälineitä. Lisäksi Krista opettaa kuinka myös näyttelijän ajatukset ja tulkinta ovat tärkeitä työkaluja. Hänen mukaansa keho on ilmaisuväline, jota pitää rakastaa. Näyttelijän kehon pitää olla ilmaiseva ja joka rooliin taipuva. Kristan itsetunnolle mikään ei ole tehnyt niin paljon hyvää kuin näyttelijän opinnot. Näyttelijälle on tärkeää oman erityislaatuisuutensa korostaminen. Näyttelijän kehon pitää hengittää, liikkua ja olla taipuvainen. Kristan mielestä näyttelijän ammatti on hauska, koska saa kokeilla eri asioita, kuten harrastuksia, intensiivisesti hetken ajan. Krista kertoo kuinka on päässyt testamaan työnsä puolesta erilaisia harrastuksia, kuten miekkailua, ratsastusta ja nyrkkeilyä. Krista kertoo siitä, kuinka hän uuden roolin saatuaan toivoo, että saisi roolistaan jotain mikä ei ole ominaisinta häntä. Uudet hiukset, kynnet tai uusi harrastus, jne... asioita, jotka auttaa löytämään tietyn roolin.
9 - Puvustuksen merkitys näyttelijän roolityössä
Krista kertoo luennolla kuinka roolianalyysillä ja puvustuksella on suuri merkitys hänen työssään. Näyttelijäntyön ensimmäinen taso on se, että oppii näyttelemään luonnollisesti ja seuraava taso on se, että rakentaa hahmon, jolla on luonnolliset liikkeet ja saa näyttämään fiktiivisen hahmon luonnolliselta ja uskottavalta. Maski ja pukuosasto auttavat tässä asiassa. Näyttelijän on hyvä havaita, kuinka tärkeää on pyytää apua puvustukseen ja maskeeraukseen ammattilaisilta.
10 - Kehollisuus ja oman kehon kuunteleminen
Krista puhuu rutiineista, joita ei ole. Hikoileminen ja raivo ovat hyviä energian lähteitä, joista voi saada draivia työhön. Kehoaan pitää kuunnella. Joskus rooli tarvitsee pitkiä metsäkävelyitä ja joskus taas punaviiniä ja netflixiä. Kunhan tekee kehollaan jotain ja yrittää pitää kohtuullisen keskitien. Näyttelijän pitää olla hyvä ja hellä omalle keholleen. Krista kehottaa leikkimään. Kehoa pitää huoltaa ja sen on hyvä olla muuntautuvainen erilaisiin asioihin.
11 - Näyttelijän äänenkäyttö
Krista puhuu tällä luennolla omasta äänenkäytöstään ja kertoo vinkkejä oman äänen käyttöön. Krista kertoo kuinka kansanopistoaikoina hänellä lähti ääni useasti ja oli käheänä. Kurkkulääkäri sanoi hänelle, että kannattaa miettiä jotain muuta ammattia kuin puhetyötä. Krista kertoo kuinka Teatterikorkeakoulun pääsykokeissa häneltä lähti ääni ja puheen lehtori Teatterikorkekoulussa kysyi, onko Krista valmis tekemään töitä äänensä eteen. Luennolla hän kertoo kokemuksistaan ääniongelmien kanssa painimisesta ja siitä kuinka hänellä meni kolme vuotta puheterapiassa äänen korjaamiseen. Krista kertoo luennolla kuinka äänessä kuuluu kauheasti asioita ja ihminen saattaa laittaa itseään alaspäin muuttamalla ääntään.
12 - Kuinka selvitä paniikkikohtauksesta kesken esiintymisen
Krista jatkaa luennolla oman äänenkäytön kertomisesta ja kertoo vinkkejä miten omaa ääntään voi lämmitellä. Luennolla Krista kertoo omasta historiastaan paniikkikohtausten kanssa ja kertoo siitä, mistä hänen kohdallaan paniikkikohtaukset alkoi. Krista kertoo hänen elämänsä ratkaisun hetkistä teatterin lavalla. Peloista, ahdistuksesta ja epävarmuuksista kannattaa puhua. Jokaisella meistä on joku ahdistus tai pelko. Jaa se.
13 - Komedian näytteleminen
Luennolla Krista kertoo kuinka hän päätyi Putoukseen ja millaista Putoukseen valmistautuminen oli. Hän puhuu oman häpeän tunteensa käsittelystä ja neuvoo sen käsittelemisessä. Näyttelijälle on hyvin tärkeää kollegoiden kuunteleminen ja itseään parempien kanssa työskentely. Krista oppi putouksessa komediallisesta esiintymisestä ja siitä kuinka vaikeaa sketsiviihde on. Putous opetti Kristalle nopeiden päätösten tekemistä sitä kuinka olla miettimättä kuinka hölmöä ja typerää komedian näytteleminen on. Putous opetti hänelle kuinka mennään ja tehdään ja kuinka vapauttavaa on heittäytyä. Luennolla hän myös avaa kuinka näyttelijä voi kääntää ajatukset tragediasta komediaan. Putous opetti Kristalle ettei saa ottaa itseään niin vakavasti. Luennolla hän puhuu myös deadlinen merkityksestä itselleen – deadline on hyvä inspiraatio. Luennolla hän puhuu myös rytmin merkityksestä näyttelijän työssä ja komediassa. Komedia on opettanut hänelle luottamista intuitioon.
14 - Naisnäyttelijyys ja tunteet työelämässä
Krista puhuu siitä kuinka nainen voi tehdä mitä vaan siinä missä mieskin ja kuinka lokerointi on hänen mielestään rasittavaa. Näyttelijä voi näytellä draamaa tai komediaa. Krista puhuu siitä, mikä näytelmä tai työ on opettanut hänelle eniten. Hän kertoo omien kokemuksiensa pohjalta siitä kuinka töissä ei tarvitse olla aina kivaa ja hauskaa. Oli se sitten sketsiviihde tai draama, se pitää tehdä työ edellä. Krista ajattelee, että hänen tunteillaan ei ole väliä ja sillä, onko hänellä hauskaa kuvauksissa. Omat tunteet käsitellään jollain muulla ajalla. Tunteiden tuominen työtilanteeseen on vallankäytön hyväksikäyttöä. Krista kertoo ohjaajan ja näyttelijän välisestä suhteesta ja siitä, että näyttelijän pitää luottaa ohjaajan visioon. Näyttelijän käsissä ei ole se mitä lopulliseen elokuvaan tulee ja mitkä versiot kohtauksista sinne valikoituu.
15 - Tunteiden käsittely ja mielikuvatekniikan hyödyntäminen näytellessä
Krista kertoo kuinka taistelee kateutta vastaan ja haluaa välttää sitä koko elämänsä. Krista neuvoo miten itse käsittelee kateutta ja koittaa hyväksyä sen. Katkera kollega on hyvin epämiellyttävä kollega. Näyttelijän ei pidä ottaa asioita itsestäänselvyytenä.
Krista puhuu yleisön reaktioista ja näyttelijän tuntemuksista. Keino mikä aiheuttaa reaktioita yleisössä voi olla periaatteessa mikä vaan. Hän puhuu mielikuvatekniikasta eli Chekhov -tekniikasta. Kansallisteatterissa Krista näytteli Vanja-eno näytelmässä ja käytti kyseistä tekniikkaa.
16 - Teatterin ja kameranäyttelemisen erot
Krista aloittaa luennon kertomalla ensimmäisestä koe-esiintymisestään. Luennolla Krista puhuu teatterin ja kameranäyttelemisen eroista. Kamerassa näkyy kaikki – huonosti nähty on huonosti sanottu. Jos ajatus on väärä, niin se todennäköisesti näkyy kamerassa. Krista puhuu siitä kuinka hän on näyttelijä ja hänellä on näyttelijän identiteetti – hän ei ole kiinnostunut ohjaamisesta. Kameranäyttelemisessä näyttelijä asettaa itselleen erilaisia haasteita kuin teatterin lavalla. Näyttelijän pitää aina tiedostaa missä kamera on. Näyttelijän pitää näytellä samaan aikaan kameralle ja sille tilanteelle missä hän näyttelee. Krista neuvoo kuinka tärkeätä on osata repliikit, tulla ajoissa paikalle ja olla valmis tekemään töitä ja muistaa tehdä sen iloisen uteliaalla asenteella. Krista ei katso ottoja jos ei ole ihan pakko. Mikä on yksi näyttelijän tärkeä työkalu? – Intuitio. Näyttelijän ei ole hyvä olla tietoinen miltä näyttää.
17 - Käsikirjoitus, hahmon luominen
Tällä luennolla Krista puhuu kuinka teatterissa on helpompi tehdä hahmoa. Hän neuvoo, että näyttelijän pitää tonkia käsikirjoitusta. Jos on aikaa perehtyä käsikirjoitukseen, hän karsii päältä pois kaikki ilmeisimmät seikat ja koittaa kaivaa syvemmälle ja etsiä tunteita tekstistä.
Krista kertoo millaista näyttelijyyttä hän ihailee. Pelkästään kankeudesta eroon pääseminen ja luonnollinen näytteleminen vaatii jo vuosia aikaa. Näyttelijän maneerit – hyvä asia ja voi olla tosi mielenkiintoista. Ei pidä olettaa tietävänsä, mitkä ovat merkittäviä kohtauksia katsojalle.
18 - Ammattilaisuus luo paineita
Krista puhuu luennolla siitä kuinka ammattilaisuus ja näyttelijyys luo paljon paineita. Sinua arvostelee ihmiset, jotka tekee sitä työkseen, mutta paineista pitäisi pystyä olla välittämättä. Näyttelijän pitää pystyä sisäistämään se, että silloin kun ei ole kuvauksia ei ole työtön. Näyttelijän työssä on kyseessä muidenkin ihmisten elanto eikä vain itse näyttelijän. Paineet ja vastuu pitää ottaa tosissaan samalla, kuin pitäisi säilyttää innostunut leikkimielisyys. Ei pidä arvioida itseään sen lopputuloksen mukaan vaan sen mukaan jos kokee tehneensä parhaansa. Krista kertoo kuinka käy puhumassa nuorille. Krista on joutunut opettelemaan olemaan armollisempi itselleen. Mikä on Kristan mielestä sietämätöntä. Sydämet on sun puolella jos yrität kaikkeis. Epäonnistumisen hetkiä on monia ja erilaisia. Krista puhuu epäonnistumisen hetkistään. Mene jokaiseen hetkeen ilolla ja uteliaisuudella. Ilon on hyvä olla aina läsnä. Loppujen lopuksi näyttelijän ammatti on leikkimistä. Itseään ei pidä ottaa vakavasti eikä kuvitella liikaa itsestään.
19 - Viimeinen kerta, kun saan näytellä - “It is your life”
Luennolla Krista avaa kuinka näyttelijän rooli soi ja milloin näytelmän tai kohtauksen tempo kiihtyy. Krista puhuu hänen uransa tärkeimmästä opettajasta. Hänen tärkein opettajansa on ollut puheen lehtori. Puheen lehtorin luottamus kristaan on ollut tärkeää. Krista neuvoo ajattelemaan, että, tämä hetki on viimeinen kerta, kun saat näytellä. Ja sehän muuttaa kaiken. Oman mielensä manipulointi on oiva keino. Motivaation kasvattaminen itse omassa päässään. Luennolla Krista kertoo omista oivalluksistaan. Krista antaa vinkkejä harjoitteluun: mitä enemmät annat, sitä enemmän saat. Puoliteholla harjoittelu tai puoliteholla oleminen ei anna tarpeeksi. Näyttelijän tehtävä on tehdä työstä ja käsikirjoituksesta itselleen mielenkiintoista. Mieti vaikka kolme kohtausta käsikirjoituksessa, mihin kannattaa panostaa. Krista neuvoo, että ei kannata näytellä seurapiirikohtausta samalla intensiteetillä kuin sitä kohtausta, jossa menetät oman lapsesi. Näyttelijän työ on yhdistelmä tekniikkaa, taitoa ja läsnäoloa. Ihan kaikessa on mahdollisuus kehittyä. Näyttelijän tärkein työkalu on oma keho, mutta näytelmä on aina ryhmätyötä.
Kokeile ilmaiseksi!
Etkö ole varma millaista materiaalia kurssit pitävät sisällään? Kirjoita yhteystietosi niin näet luennon ilmaiseksi!